Strømmen i væggene gør vandet positivt ladet, hvorefter det trækkes ud af kælderen tilbage i jorden af negativt ladede jordspyd

Strøm driver fugten ud af kælderen

Metoden med elektro-osmose lyder som magi, men det virker, fortæller advokat Michael Vesthardt, der uden dyrt omfangsdræn slap af med 60 procent af fugten i sin kælder

I november sidste år overtog advokat Michael Vesthardt en stor gammel landejendom fra år 1900 i det nordsjællandske Helsinge. Flot istandsat, bortset fra den fugtige kælder på cirka 60 m2. Den lugtede, maling og puds var skallet af, og der var store skjolder på væggene af skimmelsvamp, der havde antaget grønne og gullig farver.

- Jeg gjorde som sikkert mange andre gik på nettet og søgte efter omfangsdræn. Men jeg opdagede hurtigt, at det ville løbe op i flere hundrede tusinde kroner, og gravearbejdet spolere arealerne omkring huset, især den fine belægning på gårdspladsen. Men så stødte jeg på anden løsning.

Var meget skeptisk
Den anden løsning, Michael Vesthardt stødte på, var det danske firma Drytech der brugte en helt anden metode, der kaldes elektro-osmose. Den består helt enkelt af elektroder, der bores ind i murværket. Disse sender svage impulser af jævnstrøm ind i murværket, så vandet bliver positivt ladet. Uden for i jorden bankes et negativt ladet spyd i jorden, der herefter tiltrækker det positivt ladede vand. Populært sagt kan man sige, at strømmen sender vandet tilbage til naturen.

- Normalt er jeg meget konservativ, og jeg synes det lød meget mærkeligt, men jeg var også nysgerrig og spurgte rundt. Og der var flere ingeniører, der havde hørt om metoden, som sagde, at det godt kunne virke.

Fire gange billigere end dræn
Michael Vesthardt fik Niels Olsen ud fra Drytech. Han målte ikke overraskende at fugten i væggen svingede mellem 18 til 26 procent. Fortalte også om de udenlandske erfaringer og at de gav garanti på mindst 30 procent mindre fugt i løbet af tre måneder, hvorefter fugten ville forsvinde helt.


- Hans løsning kostede samtidig cirka 60.000 kroner, hvilket var cirka en fjerdel af prisen på et omfangsdræn, så jeg synes det var værd at prøve.

Billig og nem i drift
Og det har han ikke fortrudt. Det blev installeret i januar og testet efter bare to måneder her i marts. Nogle steder var fugten faldet fra 23 procent til 7- 8 procent, og i snit viste det sig, at den samlede fugt i kælderen var faldet med 60 procent allerede på de to måneder. Hvilket vil forsætte til kælderen bliver helt tør.

- Jeg kan også tydelig mærke det. Der er ingen lugt mere og indeklimaet er blevet super. Jeg er stadig ikke helt sikker på, at jeg forstår det. Men det virker, og det eneste det koster mig frem over er otte kroner om måneden til strøm, og så skal jeg løbende tjekke at de to lamper i strømboksen lyser.

Stor interesse for ny fugtløsning
Selv om det nye firma Drytech først startede i september sidste år med at forhandle det tyske Drymat system, er interessen stor fra boligejere, der efter de senere års voldsomme regnskyl vil slippe af med fugt, uden dyrt og besværligt gravearbejde.

- Der er gået langt over forventning, selv om vi indtil nu kun har haft en hjemmeside. Så når vi starter på markedsføring med annoncer, så forventer jeg at vi i løbet af ret kort tid må ansætte flere folk for at klare efterspørgslen, fortæller direktør og ejer af Drytech Niels Olsen.

Og selv om det tyske Drymat system er nyt på det danske marked, er det langt fra uprøvet. Det er 15 år gammelt, udviklet af tyskeren Frank Lindner. Og med cirka 20.000 installerede anlæg i Europa, Canada og USA er de blandt de førende producenter af elektro-osmose teknologien, som metoden kaldes.

-jhn

  







04-04-2013

 
Nyhedsarkiv
Navne/Aktiviteter
Organisationer