Sådan udnytter du også haven om vinteren - Have Guiden - Byggeri.dk - Alt om have

Byggeri.dkHave Guiden

« TilbageArtikel

Sådan udnytter du også haven om vinteren

Sådan udnytter du også haven om vinteren

ANNONCE: De fleste haveejere nyder haven fuldt ud, når det er forår, efterår og især om sommeren. Da er det da også fuldstændig uovertruffent at opholde sig udenfor. Når det endelig er sæson for havearbejde og havenydelse, så er det da bare om at udnytte det fuldt ud.

Men der er faktisk også meget hygge at hente i en have, når kulden begynder at sætte ind. Også om vinteren kan du have mange gode stunder i din have. Det er bare om at se mulighederne, og så at kommer derud i stedet for bare at tænke på det.

Ved hjælp af både kunstigt og levende lys i små doser og eventuelt en varmekilde så kan du gøre din have til en sted, som bestemt også er værd at opholde sig i, selv om det er vinter.

Gør haven pæn at se på

Mange haver er et ret sørgeligt syn, når de løvfældende træer og buske har smidt bladene, når stauderne hænger med de brune hoveder, og naturen er ved at gøre sig klar til en lang og trist vinter. Du kan enten lukke øjnene for det, eller du kan gøre noget for at få haven til at se lidt mindre trist ud.

Har du nedfaldne æbler, som bare ligger glemte hen på græsplænen, så kan du samle dem og lægge dem i en bunke, hvor de ikke skæmmer havens udseende. Du kan smide mange af dem ud, men lad gerne nogle blive tilbage til fuglene.

Du kan sørge for at have nogle stedsegrønne udeplanter til at stå, så du kan kigge på dem inde fra vinduerne. De kan se smukke ud både i gråvejr, med rimfrost på og med sne på. Der er faktisk en del udeplanter som er stedsegrønne. Stedsegrøn betyder at planten er grøn året rundt.

Ryd i det hele taget op i haven, så der ikke ligger glemt legetøj, bunker af haveaffald, havemøbler og så videre, der kan bidrage til det småtriste syn. Se på din vinterhave med åbne øjne, og se mulighederne frem for begrænsningerne. Der er faktisk en hel del, du selv kan gøre for at sætte noget god vinterstemning i gang.

Sæt lys op

Der er ikke noget, der hygger i en mørk tid som lys. Giv den gas med lyskæder, lygter, levende lys i et smukt arrangement og så videre. Uanset om du har en lille eller en stor have, så kan lys gøre en stor forskel og bidrage meget til hyggen.

Nogle går for eksempel all in, når det kommer til juleudsmykning af huset og haven. Det er også en måde at gøre en trist vinterhave til et helt magisk sted. Især for børn kan det være et fantastisk syn. Om det er jul eller ej, så kan du ret nemt komme den mørke, kolde og lidt triste årstid i møde med lys.

Få, men velplacerede lys kan være meget effektfuldt på den mørke baggrund, som naturen byder på om vinteren. Dosér mængden af lys, så det hygger uden at oplyse hele nabolaget. Det kan godt blive for meget, hvis du overdriver, og du skal jo også tage hensyn til dine naboer.

Indret et hyggehjørne

I mange lande, hvor vintertiden varer længere, end den gør her, eller for eksempel på skisportssteder, har man forstået at gøre en dyd af nødvendigheden, når det kommer til at indrette nogle hyggelige uderum. Måske kan du gøre dem kunsten efter på din helt egen måde hjemme i din have.

Du kan indrette et super hyggeligt uderum i en krog af haven. Du kan have skind eller tæpper til at ligge i møblerne, du kan have en god terrassevarmer i gang og så videre for at skabe en god stemning. Hvis du så byder på varme drikke som te, kaffe, glögg eller lignende, så bliver det ikke meget bedre.

Sæt lyskæder op omkring hyggehjørnet, så det kan medvirke til at skabe et rum ud mod mørket. Sæt levende lys på bordet og top stemningen med enten et lille bål, en biopejs eller en brændeovn. Du kan faktisk godt have en brændeovn i haven, som kan sprede både hygge og varme.

Det er dog en god ide, at undersøge hvilken brændeovn der bedst vil opfylde dit behov. F.eks kan du kigge onlinne efter en brændeovn test eller en guide til brændeovne. Termatech er et af de anerkendte mærker indenfor brændeovne, og hvis du vælger den bedste Termatech brændeovn, så er du godt på vej til at få varme på din terrasse i haven.

Synes du, det lyder helt skønt og hyggeligt med sådan et vinter setup i haven, så er det bare at sætte projektet i gang. Måske behøver du ikke at skabe det hele på en gang, men du kan lade det være et ongoing projekt hen over vinterhalvåret, sådan at du og familien kommer til at sætte jer derud flere gange i løbet af sæsonen.

Inviter gæster ind i din vinterhave

Vi bruger tit haven til at have gæster i om sommeren. Så nyder vi varmen og det at kunne sidde udenfor på de lange lyse og lune sommeraftener. Det er da også skønt at have gæster på den måde. Det bliver på en eller anden måde mere uformelt og hyggeligt, når vi rykker udenfor.

Det kan du også sagtens gøre om vinteren. Det kan godt være, at du ikke kan sidde derude helt så længe som om sommeren, men det kan sagtens blive mindst lige så hyggeligt. Hvis du sørger for, at der er skind, tæpper, noget varmt at drikke og eventuelt en varmekilde derude, så vil de fleste nok sætte stor pris på sådan en ude-seance.

Glem ikke forhaven

Du kan godt risikere at glemme forhaven lidt, når det er koldt og mørkt. Men forhaven er jo faktisk en slags velkomst til dit hjem hele året rundt. Derfor må du gerne gøre lidt ud af, at den også ser hyggelig og indbydende ud om vinteren.

Det kan for eksempel ske ved, at den er ryddelig og pæn, at du har sat lys op rundt omkring, at der er nogle planter i de frostsikre krukker og så videre. Det skal stadig være rart og hyggeligt at komme hjem til huset, og dine gæster skal også stadig føle sig velkomne, når de træder ind i forhaven.

Du kan med fordel gøre lidt ekstra ud af at gøre din forhave vinterklar på den smukke og indbydende måde. Den hyggelige stemning den må du hjælpe naturen lidt på vej med, når det meste ellers går i hi og samler kræfter til den kommende sæson.

Armeringsnet

Drivhuse

Fiberdug

Hegn

Jordbor

Jordskrue

Markiser

Overdækning

Pavillioner

Skruefundamenter

Skure & udhuse

Stormsikring, Trampolin

Terasse fundament

Terrasse-overdækning

Træbro

Udestue fundament

Udestuer

Tilføj firma,
send en mail

 • AluxAlux

  Tyverisikring,indvendig solafskærmning, og mørklægning med Saferoller

 • AluxAlux

  Solafskærmning til alle formål....

 • LyngsøeLyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.

 • Win-DoorWin-Door

  Forlæng sommeren